Brutalisme Website

Klant: HvA
Opleveringsdatum: 26 april 2018
Categorieën: Visual Interface Design, Illustration, Animation

Info

Het was bij dit project de opdracht om een interface te maken voor mijn persoonlijke beeldverzameling. De enige voorwaarde was dat het onderwerp van de beeldverzameling iets met ‘power’ te maken moest hebben. Krachtig dus. Na kort brainstormen en onderzoek doen kwam ik uit bij Het Brutalisme. Brutalisme is een bijzondere architectonische stijl die erg populair was van de jaren vijftig tot midden jaren zeventig. Brutalistische gebouwen worden gekenmerkt door hun rauwe materiaal (beton), geometrische vormen en eerlijke karakter; aan de buitenkant is vaak goed zichtbaar wat de functie van de ruimtes zijn. De gebouwen stralen een hoop kracht uit en hebben iets moois en lelijks tegelijk. Een perfect onderwerp voor een beeldverzameling leek mij! Ik heb mijn best gedaan om de interface dezelfde uitstraling te geven als de gebouwen: krachtig, massief, stoer.

Beelden uit de beeldverzameling

Concept

Tijdens mijn onderzoek kwam ik erachter dat brutalisme een bijzonder verhaal heeft. Het is van een stijl die geassocieerd werd met eerlijkheid en gelijkheid, gegaan naar een stijl die gehaat werd door velen. Een stijl die werd geassocieerd met communisme, totalitarisme en armoede. Tegenwoordig worden veel brutalistische gebouwen gesloopt.

Mijn website vertelt het levensverhaal van brutalisme. De gebouwen heb ik gesorteerd per functie: wonen, scholen, overheid, commercieel, openbare gebouwen en religieus. De volgorde waarin ik de gebouwen laat zien is gebaseerd op levensfases die een mens doorloopt: je wordt geboren in een huis, gaat naar school, komt met de overheid in aanraking, gaat werken bij een bedrijf, gaat met pensioen en bezoekt musea en eindigt vervolgens op het kerkhof.
Van iedere levensfase laat ik een serie gebouwen zien en vertel ik iets over deze gebouwen. Op deze manier leert de gebruiker het verhaal van brutalisme kennen.

landingsstill

Design

Het design is ontworpen als een full screen ‘experience’ waar je zowel verticaal als horizontaal doorheen scrollt. De beelden zelf zijn heel imposant. Ik heb geprobeerd om een design te maken wat hier bij aansluit en de beelden goed tot hun recht doet komen. Dit heb ik gedaan door gebruik te maken van weinig kleur, geometrische vormen en grootse typografie. Dit in combinatie met de bijpassende animatie heeft ervoor gezorgd dat het design een soortgelijke look & feel heeft als de beelden.

De website is voor het grootste gedeelte zwart-wit. Aan het begin van elk hoofdstuk staat echter een kleurrijke animatie van een gebouw wat past bij het hoofdstuk. Hier worden de geometrische aspecten van het gebouw geaccentueerd en laat ik zien dat deze grijze gebouwen eigenlijk, als je goed kijkt, heel kleurrijk zijn.

Disclaimer:

1. Het is een prototype gemaakt als een presentatie, en werkt niet precies zoals hij op het web zou moeten werken.
2. Slechts de eerste twee levensfases zijn uitgewerkt, de andere twee zouden op dezelfde stijl vormgegeven zijn en hun eigen animatie krijgen.

Prototype screen-capture

Animatie in website

Scholen Animatie