Teuntje App

Klant: HvA
Opleveringsdatum : 19 januari 2018
Categorieën: Mobile App, Concept, Visual Interface Design, Illustration

Case

De case voor deze opdracht betrof ‘Time Well Spent’.
Time Well Spent is een beweging die zich bezig houdt met hoe we het verslavende effect van technologie tegen kunnen gaan. Steeds meer tech-bedrijven vechten om de aandacht en tijd van de gebruiker. Het gaat erom dat je zo lang mogelijk op hun platform blijft. Apps als Facebook, Snapchat en Youtube gebruiken autoplay, snapstreaks en eindeloze scrollbars om de aandacht van zijn gebruikers op te eisen. Dit kan bij de gebruiker voor veel negatieve effecten zorgen. Wat zou een digitale oplossing kunnen zijn voor deze problemen?

Onderzoek

Om erachter te komen wat precies het probleem is rond deze case en hoe dit probleem precies in elkaar zit heb ik veel onderzoek gedaan. Via verschillende onderzoeksmethodes; literature study, expert interview, culture probe en interviews kon ik tot de kern van het probleem komen. Het bleek dat digitale media vooral op jongeren een grote negatieve invloed kunnen hebben. Het kan bij hen zorgen voor depressiviteit, een anti-sociaal gevoel en een lui gevoel. De aanleiding voor deze gevoelens bleek vooral te liggen bij het sociale aspect. Jongeren die tot de digital natives behoren leren minder goed sociale gewoontes aan en brengen minder tijd door met leeftijdsgenoten dan eerdere generaties.

De belangrijkste schermen

Design

Na vele iteraties is de App Teuntje tot stand gekomen, een app die er op een speelse manier voor zorgt dat de gebruikers tijdens sociale situaties minder op hun telefoon zitten. Teuntje is een digitale kat waarvoor een groep gebruikers gezamenlijk moet zorgen door niet op hun telefoon te kijken. Het werkt als volgt. Tijdens een sociale situatie, bijvoorbeeld in de kroeg, wordt de app door iedereen gestart. Iedereen krijgt wanneer hij zijn telefoon locked een vrolijke Teuntje te zien. Wanneer één iemand van de groep op zijn telefoon kijkt, zal Teuntje vedrietig of boos worden en gaan klagen bij de rest van de groep. Op deze speelse manier wordt sociale controle gebruikt om iedereen van zijn telefoon af te houden.

Emoties bij gelocked scherm